Mar.20

Τα μαθηματικά είναι πανέμορφα

Από τον κόσμο που έχω γνωρίσει έχω καταλάβει κάτι το οποίο ενώ είναι ολοφάνερο, δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Τα μαθηματικά δεν είναι για όλους. Τι να κάνουμε, δεν κάνουν όλες οι μέλισσες μέλι.

Όταν μιλάω με ανθρώπους τους κατατάσσω σε 2 ομάδες:

  • Αυτούς που λατρεύουν τα μαθηματικά
  • Αυτούς που σιχαίνονται τα μαθηματικά

 

Κανείς δεν υπάρχει που καταλαβαίνει απλά τα μαθηματικά. Βαθιά μέσα του υπάρχει ένας διακόπτης που έχει μαγκώσει στο ουδέτερο. Δεν βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος να τους δείξει την απεραντοσύνη ή την μαγεία των μαθηματικών.

 

Θα μου πείτε “δεν γίνεται όλοι οι φοιτητές να λατρεύουν τα μαθηματικά. Κάποιοι απλά διάβαζαν, τα καταλάβαιναν και θέλανε να τα ξεχάσουν όλα μετά το αμφιθέατρο που δίνανε το μάθημα”. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πόσους συμφοιτητές δεν είχα οι οποίοι διάβαζαν από σημειώσεις 2 βράδια πριν και έπαιρναν το πολυπόθητο 5. Το αντίστοιχο βιβλίο μάλιστα ακόμα μύριζε καινούριο αφού ήταν άχρηστο γι αυτούς. Αν τους πεις για βιβλιογραφία μάλιστα, θα σε παραπέμψουν στον καταλληλότερο φωτοτυπά στην Μελενίκου. Υπήρχαν ασκήσεις που αν τις αποστήθιζες έπαιρνες 2,5 μονάδες. Άλλη μια τέτοια άσκηση και τσουπ, 5αράκι. Τα μαθήματα του μαθηματικού συγκεκριμένα, ενώ φαίνονται αλυσιδωτά δεν είναι. Ξαναρχίζουν από την αρχή και σου διδάσκουν ότι χρειάζεσαι.

 

Προσωπικά είμαι από τους άτυχους, που μόνο με την φαντασία ή το επιπλέον διάβασμα μάθαινα για τις μικρές λεπτομέρειες, το αλατοπίπερο για την νοστιμιά αυτών που διάβαζα. Είχα αγοράσει με δικά μου λεφτά τόσα και τόσα βιβλία. Μάλιστα θυμάμαι να πηγαίνω στην παραλία και να παίρνω μαζί μου το βιβλίο του John Fraleigh και να διαβάζω άλγεβρα για να μετράω πόσες πράξεις φτιάχνονται με 3 στοιχεία (Νίκο λέω αλήθεια?).

 

Η μαγεία αποκορυφώθηκε αφού πήρα το πτυχίο και χάρις σε εργασίες που είχα αναλάβει ειδικά για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δεν θα ξεχάσω σε μια εργασία σε μεταπτυχιακό που έπρεπε να παραστήσω σε γραφική παράσταση την λύση μιας διαφορικής εξίσωσης που είχε φυσική σημασία. Ήταν ένα τύμπανο που ταλαντωνόταν και χρειαζόταν θεωρία Fourier. Με “λίγη” τριγωνομετρία προκύπτει αυτή η κινούμενη εικόνα.

NormalMode2

 

Με την ίδια θεωρία και επόμενη εργασία για τον ίδιο φοιτητή είχα να παραστήσω την διάδοση θερμότητας σε μία ράβδο. Φοβερό?

 

Πετάξτε τα “πανεπιστημιακά” μαθηματικά! Υπάρχουν τόσοι γρίφοι, τόσα προβλήματα που ο μαθηματικός τρόπος λύσης είναι μεθυστικός. Πείτε για παράδειγμα ότι θέλετε να βρείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να φτιάξετε με νομίσματα, συνολικά 1 Euro. Άντε μέτρα τώρα…

 

Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα. Για παράδειγμα υπάρχουν τόσοι και τόσοι μαθηματικοί διαγωνισμοί που δεν αφορούν καθαρά μαθηματικά (βλέπε Kangaroo, Ευκλείδης…). Κλέβω από τον τελευταίο διαγωνισμό που έγινε εχθές άσκηση της 5ης Δημοτικού από το kangaroo:

 

Ο Δάσκαλος έγραψε όλους τους ακέραιους που είναι μεγαλύτεροι του 10 και έχουν τις εξής ιδιότητες: α) κάθε ψηφίο είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο και β) το άθροισμα των ψηφίων του είναι 8 (ένα παράδειγμα είναι ο 17). Πόσοι τέτοιοι ακέραιοι υπάρχουν;

 

Για πιο μεγάλα παιδιά και με απαιτούμενες γνώσεις προγραμματισμού (δεν έχει σημασία η γλώσσα) το Project Euler είναι ένα portal όπου λύνεις μαθηματικούς γρίφους. Το ωραίο είναι ότι δοκιμάζεις τα όριά γνώσης σου. Αν η άσκηση αφορά μόνο θεωρία θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τον τομέα μαθηματικών που αφορά ο συγκεκριμένος γρίφος. Από την άλλη αν δεν είναι άσκηση που λύνεται με θεωρία θα πρέπει να γνωρίζεις:

  • Σίγουρα πολυπλοκότητα αλγορίθμου (εκείνα τα περιβόητα $ O(n), \theta(n)… $ ). Υπάρχουν προβλήματα που αν ανατρέξεις όλους τους συνδυασμούς θα χρειαστείς και ημέρες (μην πω χρόνια) για την λύση.
  • Δομές δεδομένων και να τις εφαρμόζεις στην γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής σου. Άντε βρες τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αναλύεται ένας φυσικός σε γινόμενο άλλων…

 

Θα δοκιμάσω λοιπόν πόσοι από εσάς είσαστε στο ρελαντί. Αν δεν θέλετε να σας αρέσουν τα μαθηματικά μην επισκεφτείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο. Όσο για εμένα θα παραμείνω στον μεθυματικό μου κόσμο.

Simple Mathematics

Mar.12

Web Development

Να πω την μεγάλη αλήθεια, δεν κατάλαβα πώς ξεκίνησα να γράφω κώδικα για web. Σίγουρα όμως στα σοβαρά έκανα τα πρώτα βήματα πριν 2 περίπου χρόνια. Μία ιδέα με έναν καλό μου φίλο μας οδήγησε να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα. Όχι τίποτα ιδιαίτερο. Μία έτοιμη πλατφόρμα q&a που θα ανέβαζαν όποιοι ήθελαν ασκήσεις στα πρότυπα του stackoverflow. Πφφφ! Σιγά το πράγμα.

  1. Θέλεις domain name σε gr και σε com και κάνεις το ένα να ανακατευθύνει στο άλλο
  2. Κάνεις έρευνα αγοράς σε hosting providers για εκδόσεις php, mysql… πέραν της τιμής φυσικά
  3. Εξοικειώνεσαι με ftp για ανέβασμα αρχείων
  4. Εννοείται ότι το setup ήταν το μόνο γελοίο
  5. Ψάχνεις plugin για τις ανάγκες σου
  6. Ψάχνεις όμορφο theme να προσεγγίσεις κόσμο

Και έρχεται η στιγμή να αλλάξεις το layout… Ανοίγεις να δεις κώδικα και συνειδητοποιείς ότι όλες οι προηγούμενες γνώσεις από

  • c++
  • java
  • basic
  • lisp

όπως και

  • αλγόριθμους
  • data structures

δεν σε βοηθάνε καθόλου. Δεν έχουν καμία σχέση με html, css, javascript και μην αναφέρω jquery, php, mathjax και πόοοοσα άλλα. Κάπου εκεί ο τυχερός κέρδισα έναν μήνα στο codeschool και έμαθα τα βασικά στα προηγούμενα, αλλά εκεί κατάλαβα ότι δεν κάνω για front-end. Όχι ότι δεν τα καταφέρνω, αλλά αν μου ζητήσεις να φτιάξω ένα ωραίο template να ξέρεις ότι ούτε τους χρωματικούς συνδυασμούς δεν ξέρω. Θα είναι κάπως έτσι

worstsite

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ανέλαβα και την ιστοσελίδα του σχολείου μου, οπότε βάλε wordpress, webmail api, λίγο από cron, .htcaccess, dns στη λίστα των καινούριων πραγμάτων…

Κάπου εκεί μαθαίνω και για bootstrap (τι θεϊκή ιδέα!) και πετάω από την χαρά μου που φτιάχνω ωραίες σελίδες. Θέλοντας να συνεχίσω σε web λοιπόν ξεκινάω να μαθαίνω back-end development. Κάτι από nodejs (frameworks είναι στο to learn ακόμα) και κάτι πολύ λίγο από php με κέρδισαν και έχω λόγο να διαβάζω κάτι το διαφορετικό. Και μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τα τόσα άτομα που έχω πρήξει στην πορεία αλλά τους έχω για ήρωες. K. Bariotis, G. Antoniadis, V. Rizopoulos, H. Dimitriou (συγνώμη Χάρη που αρνούμαι να μάθω ruby) και αρκετοί άλλοι τα σπάτε.

Αν πραγματικά γνώριζα με τι είχα να κάνω, ίσως δεν ασχολούμουν ποτέ. Για κάποιον που ξεκινάει λοιπόν να μαθαίνει web γλώσσα να ξέρει ότι όλα τα κινέζικα που αναφέρω πιο πάνω έχει να τα μάθει. Ίσως με λίγες διαφοροποιήσεις αλλά έχει να τα μάθει όλα.

Και στο κάτω κάτω αν το ξανασκεφτώ…

Καλά ήμουν με τα μαθηματικά μου!

Stuff I learned